Voorstellingen

Voorstellingen

Onze voorstellingen en workshops in 2023

zondagskind

29 & 30 juni, 6 & 7 juli 2023

Tekst en spel: Sander van de Gevel
Muziek: Twotrees
Regie: Anneke Schröder

Sander komt er in zijn puberteit achter dat hij anders dan andere jongens is. Dat houdt hij lange tijd geheim. Toch komt-ie uiteindelijk uit de kast. Meerdere keren blijkt later. Het gaat hem voor de wind. Sander kent relatief weinig tegenslagen of problemen, zo lijkt het. Iemand noemt hem op een dag een zondagskind. Daar schrikt hij van. Hoe kan het dat-ie een zondagskind is en dat-ie dat nooit doorhad?

Zondagskind gaat over jezelf ontdekken en jezelf durven zijn. Over identiteit. Maar ook over het beeld dat anderen van jou hebben en hoe je jezelf daartoe verhoudt. Een universeel thema dat we allemaal kennen en waar we allemaal op z’n tijd mee worstelen.

de witte bizon

zaterdag 8 juli, 21.30 uur

Tekst: Fabrice Melquiot
Vertaling en Regie: Anneke Schröder
Muziek: Twotrees
Productie: Bregje van Ekert
Cast: Amé van Zutphen en Amy Looman.

Een voorstelling over vooroordelen en discriminatie.

Sem Jansen en Leif de Leeuw

zaterdag 1 juli, 21.30 uur

SEM JANSEN & LEIF DE LEEUW – duo optreden met songs van de theatertour.

Workshop soundscape

Workshop Yoga in het groen

Gespeelde Voorstellingen

Jeanne

2018

KUST

2019

MAELSTRÖM

2020

Camille Claudel

2021

de witte bizon

2022

de vader

2022

Soundscape workshop

2022

zondagskind

Sander ken ik al jaren. Toen hij kwam met de vraag, zullen we samen een voorstelling maken zei ik meteen ja. Omdat hij innemend is, humor heeft en niet bang is om aan iets nieuws te beginnen. Iets doen wat je nog niet eerder gedaan hebt. Dat is spannend maar ook een uitnodiging. Aan iets beginnen waarvan je ergens wel weet waar het naar toe gaat maar tegelijkertijd nog vele verrassingen in petto heeft.

Een persoonlijke reis werd het, voor hem en voor mij. Vele gesprekken gingen eraan vooraf. Een periode van rust en laten liggen om vervolgens erachter te komen dat we dit verhaal moeten vertellen.

Wie ben ik, wat ben ik en waarom ben ik.
Juist Sander moet dit verhaal vertellen.
Er wordt namelijk naar hem geluisterd. Waar je ook bent, er staat altijd wel een groepje om hem heen. Ze luisteren en ze lachen.
En als mensen lachen zijn ze op hun mooist…. vooral de mannen, vindt Sander.
Een ontdekkingstocht waarin we je graag meenemen.

Maarten van Den Bosch, een jonge componist uit Helmond, afgestudeerd aan de Herman Brood academie schreef de muziek voor deze voorstelling. Theater op het Voortje vindt het belangrijk om jong talent in de cultuur sector een podium te geven.

En wat is er nu mooier dan ook in 2023 geheel eigen werk te presenteren. 

de witte bizon

Wederom een stuk van de hand van Fabrice Melquiot. Mijn eerste kennis making met deze schrijver was met het stuk MAELSTRöM wat ik in Avignon in 2018 gezien heb en in 2020 bij Theater op het Voortje gespeeld werd. Sindsdien is er een warm contact en geeft Fabrice Melquiot steeds zijn belangeloze medewerking en mag ik zijn werk mag vertalen en aan het publiek mag laten zien. Ben hem daarvoor zeer dankbaar. 

Het verhaal
Romain en Sabah zijn twee negenjarige kinderen.
Ze wonen tegenover elkaar
ieder in hun eigen flat
in dezelfde wijk.
Ze komen uit verschillende gezinnen en hebben een verschillende achtergrond. Romain en Sabah hebben een denkbeeldige wereld gebouwd,
om aan de realiteit te ontsnappen.
Door hun fantasie met elkaar te delen ontsnappen zij aan de angsten en de achterdocht van hun ouders.
Romain en Sabah houden van elkaar.
Zij houden van elkaar en dat is alles.
Ze willen graag voor altijd bij elkaar blijven.
Maar hun ouders hebben anders besloten.
Zij zagen vooral de verschillen.

Spel: Amé van Zutphen en Amy Looman
Tekst: Fabrice Melquiot
Vertaling en Regie: Anneke Schröder
Productie: Bregje van Ekert
Muziek: Twotrees
Foto’s: Gerard Slegers

Fabrice Melquiot

Schrijver, tekstschrijver, regisseur en performer.

Hij is een productief auteur en heeft ongeveer zestig toneelstukken geschreven.
Fabrice Melquiot is verbonden geweest aan verschillende theaters en gezelschappen – onder meer de Comédie de Reims, de Scènes du Jura, het Centre dramatique national de Vire, het Théâtre du Centaure in Marseille, het Théâtre de la Ville in Parijs – en heeft met velen samengewerkt veel regisseurs.

Hij is vandaag een van de meest gespeelde en vertaalde Franse hedendaagse theaterschrijvers. Zijn werk werd regelmatig bekroond: Grand Prix Paul Gilson van de Franstalige openbare radiogemeenschap; SACD-prijs voor het beste hoorspel; Jean-Jacques Gauthier du Figaro-prijs; Young Theatre Prize van de Académie Française voor al zijn werk; theatrale onthulling en beste creatie van een Franstalig toneelstuk van het Syndicat National de la Critique; prijs van het Primeurs Festival van Saarbrücken; Deutscher Kindertheaterpreis, enz.

Van 2012 tot 2021 leidde hij het Théâtre Am Stram Gram in Genève, het International Creation Centre for Children and Youth.