Voorstellingen

MAELSTRÖM

2020
Speciale vriend en dank.
Mealström is geschreven door de franse auteur Fabrice Melquiot. Toen ik hem vroeg of ik de tekst mocht vertalen en spelen  stelde hij de poëtische tekst belangeloos ter beschikking. Een groot en warm gebaar.

In Mierlo wél toneel in de open lucht

12-06-20, 17:00

Repetitie 'Maelström' © Theater op het Voortje 

Het thema is actueler dan ooit: hoe het is om in een isolement te verkeren? Bij ‘Maelströmʼ gaat het dan wel niet om een oudere die door corona geen bezoek mag ontvangen, maar om de vijftienjarige Vera die vanwege haar doofheid het gevoel heeft er niet bij te horen. Toch speelde het coronavirus nog wél een rol bij deze voorstelling, buiten het verhaal om: er zijn maximaal vijftig bezoekers toegestaan om de anderhalve meter afstand te waarborgen. En het aantal opvoeringen is daarom verhoogd van vijf naar acht. Maar het mag doorgaan en dat is een cadeautje, vindt regisseur Anneke Schröder. ,,Voor onszelf én voor ons publiek.”

Juli is toeval

Daar ging overleg bij de gemeente Geldrop-Mierlo aan vooraf. ,,We hebben een draaiboekje gemaakt met foto’s, waarin duidelijk was dat we ons aan de richtlijnen houden. Toen was het oké.” En dus vindt op 2 juli de eerste voorstelling plaats. Een dag nadat de grens van het toegestane aantal aanwezigen op bijeenkomsten omhoog gaat van dertig naar honderd. Dat is toeval, stelt Schröder. ,,We hadden juli al staan, kijken daarbij naar het weer en de muggen. En het is net voor de zomervakantie.”

Social distance is fout: je moet juist toenadering zoeken.
Dat kan op afstand, maar niet op emotionele afstand.
Anneke Schröder, Regisseur

Twee jaar geleden begon ze met theater in haar achtertuin. Na ‘Jeanneʼ en ‘Kustʼ is ‘Maelströmʼ de derde voorstelling. Het is onder de huidige omstandigheden extra belangrijk dat het door kan gaan, benadrukt de Mierlose:

,,Cultuur is meer dan een vrijetijdsbesteding”, refereert ze aan de discussie rond het nieuwe provinciebestuur. ,,Cultuur verbindt, draagt bij aan een meer verdraagzame samenleving. Social distance is fout: je moet juist toenadering zoeken. Dat kan op afstand, maar niet op emotionele afstand. Wel alert blijven, maar niet de angst laten regeren.”

Voor de ouderen in de verzorgingshuizen komt langzaam een einde aan het isolement. Dat gebeurt ook bij Vera. ‘Maelström’, met Yvon Leenders in de hoofdrol, wordt opgevoerd op 2, 3, 4 (met doventolk), 8, 9, 10, 11 en 12 juli (21.00 uur). Bekijk hier het pdf-bestand: Toneel in de open lucht

 

 

Ook werden we door de lokale omroep geïnterviewd over deze productie, zie onderstaand filmpje!