Voorstellingen

Voorstellingen

Voorstelling 2025, we spelen  dit jaar in de tweede helft van augustus.

Help ons gevonden worden

21, 22, 23, 28, 29 & 30 augustus en 24 & 31 augustus
 

Spel: Lieke Vereijken, Jochem Hölscher, Xandra de Vocht- Hoppenbrouwers
Tekst:
Corinne Heyrman
Regie: Anneke Schröder
Techniek & Decor: Bart Crooijmans en Gerard van Beers
Organisatie: Helpende Handen van Theater op het Voortje

Per voorstelling zijn 55 plaatsen beschikbaar

inhoud van het stuk:

Drie individuen hebben een buitenverblijf nodig voor een poosje. De ene vrouw is weggevlucht van haar gezin, de andere wil minder afleiding, de laatste persoon wil meer contact met de natuur. Alle drie hebben ze eigenlijk nood aan contact, maar lopen ze er tegelijkertijd van weg. Door verbinding met elkaar krijgen ze ook steeds meer grip op zichzelf. 

Het gaat over hoe we allemaal op zoek zijn naar een narratief, we willen de held of de schurk zijn in het verhaal. Maar het leven doorloopt geen vijf akte structuur. Het leven is chaos. Het leven is saai. En alles daartussen in.

De spelers hebben al eerder op het Voortje in een productie gespeeld en dit jaar hebben ze een bijzonder stem in het maken van deze voorstelling. Corinne verstaat de kunst om naar de spelers toe te schrijven en ikzelf regisseer graag naar de speler toe. We maken heel graag gebruik van hun bijzonder talenten en de muziek zal ook dit jaar niet ontbreken.

V.l.n.r.: Xandra, Jochem, Lieke

Xandra
Hallo toneelliefhebber,

Ik voel me vereerd dat ik voor de derde keer mag meespelen in het nieuwe stuk ‘Help ons gevonden worden’ bij Anneke op ’t Voortje.

Altijd als ik weet dat ik weer mag gaan spelen is mijn leven toch weer een sprankeltje leuker.

Wat vroeger begon met toneelstukjes voor mijn ouders, mijn zusjes en broertje mochten dan boom zijn en ik was het prinsesje, is de liefde voor toneel gebleven.

Je krijgt een tekst en dan begint zoeken, het verdiepen, de gesprekken met elkaar over de personages, Anneke met al haar input en regie en ja dan groeien we naar een geheel. Heerlijk. En deze tekst leent zich hier uitstekend voor om is te zien wat deze tijd met mensen doet.

Zo’n zin in!

Xandra / Alma
Jochem
🦈 !

Sinds groep 7 speel ik in mijn vrije tijd toneel. Eerst bij het Kunstkwartier, dan met Anneke op het Knippenbergcollege (de Knip), daarna bij de Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA) en tot slot voor jullie op het Voortje.

Met Anneke heb ik ondertussen wel 10 producties gedaan. We delen een waardering in tekst belevenis: wanneer elke zin en elk woord van de auteur een betekenis heeft, en hoe leuk het is om zo al spelenderwijs het script te ontdekken. Met Lieke heb ik ook al vaak in hetzelfde stuk gespeeld, ook al zal ik in dit stuk bijzonder veel met haar spelen, wat ik ook gaaf vind (en spannend, heb je haar zien spelen?!) En dit is mijn eerste keer met Xandra, wat ik ook heel leuk vind. Je leert iemand heel snel kennen via toneelspel, maar omdat ze nieuw en kundig is, houd ik mezelf wel scherper. Zo hebben de repetities al iets weg van een voorstelling.

Toneel is mijn hele leven al een fijne escape van de dagelijkse sleur. Momenteel is dat voor mij: Kunstmatige Intelligentie (KI) en vooral proberen te voorkomen dat in de toekomst KI niet dramatisch fout gaat. Best stressvol soms, dus toneel sluit daar perfect bij aan. Als ik dan even geen producties heb, speel ik Dungeons and Dragons (D&D) om toch even iemand te zijn die ik niet ben. Daarbuiten heb ik een breed online leven, waar ik om ga met rationalisten, anime liefhebbers, vtube fans en linux fanaten. Offline voetbal ik met een oude vriendengroep en kickbox ik in Mierlo bij Budovereniging De Hechte Band.

🌊,
Jochem Hölscher
Lieke
Lieve lezer,

Mijn middelbare school - de Knip - koos ik uit omdat ik me daar in kon schrijven voor ‘de musical’. Elke vrijdagmiddag werd er gewerkt aan een grootse muziektheatervoorstelling. Als 13-jarige heb ik hier voor het eerst samengewerkt met Anneke. Na vijf fijne jaren spelen en zingen heb ik het theater niet meer losgelaten. Ik ging verder bij de Helmondse Musical om snel weer terug te keren als reünist in de voorstelling Zuidwal van het Dr. Knippenbergcollege. Het contact met Anneke bleef aanhouden - in 2022 was mijn eerste voorstelling bij Theater op het Voortje een feit. Ik heb nog warme herinneringen aan De Witte Bizon en KIDS.

Verder zit ik niet veel stil! Onlangs speelde ik Constance in de 3 Musketiers bij STEMP in Gemert en momenteel heb ik me aangesloten bij de Vereniging van Oisterwijkse Spelers. Met Antonis Theaterproducties sta ik eind 2026 op de planken met de sprookjesmusical Sneeuwwitje.

Dat theater mijn passie is, zal duidelijk zijn! Maar ik ben ook graag creatief bezig in de keuken. Ik kook graag voor mijn vrienden, de hele familie of mijn lieve vriend en er staat bij mij thuis vaak een borrelplank op tafel. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en te ontspannen met een spannende serie of een goed boek. Maar vooral kijk ik er weer erg naar uit om met een geweldig fijne club mensen de voorstelling ‘Help ons gevonden worden’ te gaan maken.

Tot snel bij Theater op het Voortje!
Lieke Vereijken
Vorige slide
Volgende slide

Sem Jansen en Leif de Leeuw

zaterdag 1 juli, 21.30 uur

SEM JANSEN & LEIF DE LEEUW – duo optreden met songs van de theatertour.

Workshop soundscape

Workshop Yoga in het groen

Gespeelde Voorstellingen

Jeanne

2018

KUST

2019

MAELSTRÖM

2020

Camille Claudel

2021

de witte bizon

2022

de vader

2022

Zondagskind

2023

KIDS

2024

Met het Mes op tafel

2024

Met het Mes op tafel

2024

Weg soundscape

2024

Soundscape workshop

2022

KIDS

Als geen ander slaagt Fabrice Melquiot erin om lastige problematiek inzichtelijk te maken en met zijn teksten mensen te raken. In KIDS probeert een groep jongeren te overleven in een wereld na een oorlog; een wereld waarin je niet weet hoe morgen eruitziet. Naast de oorlogsstrijd hebben ze te maken met hun onderlinge én hun innerlijke strijd. Het stuk is geschreven ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog (1991-1999). Nog steeds actueel. Helaas…

In 2024 is het 80 jaar geleden dat Brabant werd bevrijd. Aanleiding om een voorstelling te maken rondom dit thema met een groep jongeren over een oorlog die mij nog op het netvlies staat. Ik weet nog goed dat de oorlog in voormalig Joegoslavië begon. Dat was toch dat land waar we op vakantie gingen? Hoe kan dit? Ineens stonden mensen tegenover elkaar waar het eerst buren en vrienden waren. De spelers zijn allemaal geboren na deze tijd. Maar ook voor hen is oorlog dichterbij gekomen, want helaas vandaag de dag zijn er wereldwijd nog steeds heel veel landen met elkaar in conflict.

Het stuk van Fabrice Melquiot maakt dit universele thema op een bijzonder manier zichtbaar en speelbaar en gebruikt juist jongeren om het verhaal te vertellen.
Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 36.5 miljoen kinderen en jongeren op de vlucht voor oorlog, conflicten of ander geweld.

De muziek wordt gecomponeerd voor deze voorstelling door Maarten van Den Bosch. Hij zet de teksten om in muzikale verhalen. In de zang worden de spelers bijgestaan door Sophie de Ruijter. Beide hebben eerder met Anneke Schröder gewerkt. Nieuw is beeldend kunstenaar Teun Op ’t Hoog, hij laat zich tijdens de voorstelling inspireren door de teksten. Iedere keer gaat dit in ander werk resulteren. Een uitdaging, verrassing en nieuwe dimensie in de voorstelling.