Spel:Lieke Vereijken, Jochem Hölscher, Xandra de Vocht- Hoppenbrouwers
Tekst: Corinne Heyrman
Regie: Anneke Schröder
Techniek & Decor: Bart Crooijmans en Gerard van Beers
Organisatie: Helpende Handen van Theater op het Voortje
Per voorstelling zijn 50 plaatsen beschikbaar
inhoud van het stuk:
Drie individuen hebben een buitenverblijf nodig voor een poosje. De ene vrouw is weggevlucht van haar gezin, de andere wil minder afleiding, de laatste persoon wil meer contact met de natuur. Alle drie hebben ze eigenlijk nood aan contact, maar lopen ze er tegelijkertijd van weg. Door verbinding met elkaar krijgen ze ook steeds meer grip op zichzelf.
Het gaat over hoe we allemaal op zoek zijn naar een narratief, we willen de held of de schurk zijn in het verhaal. Maar het leven doorloopt geen vijf akte structuur. Het leven is chaos. Het leven is saai. En alles daartussen in.
De spelers hebben al eerder op het Voortje in een productie gespeeld en dit jaar hebben ze een bijzonder stem in het maken van deze voorstelling. Corinne verstaat de kunst om naar de spelers toe te schrijven en ikzelf regisseer graag naar de speler toe. We maken heel graag gebruik van hun bijzonder talenten en de muziek zal ook dit jaar niet ontbreken.
SEM JANSEN & LEIF DE LEEUW – duo optreden met songs van de theatertour.
Als geen ander slaagt Fabrice Melquiot erin om lastige problematiek inzichtelijk te maken en met zijn teksten mensen te raken. In KIDS probeert een groep jongeren te overleven in een wereld na een oorlog; een wereld waarin je niet weet hoe morgen eruitziet. Naast de oorlogsstrijd hebben ze te maken met hun onderlinge én hun innerlijke strijd. Het stuk is geschreven ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog (1991-1999). Nog steeds actueel. Helaas…
In 2024 is het 80 jaar geleden dat Brabant werd bevrijd. Aanleiding om een voorstelling te maken rondom dit thema met een groep jongeren over een oorlog die mij nog op het netvlies staat. Ik weet nog goed dat de oorlog in voormalig Joegoslavië begon. Dat was toch dat land waar we op vakantie gingen? Hoe kan dit? Ineens stonden mensen tegenover elkaar waar het eerst buren en vrienden waren. De spelers zijn allemaal geboren na deze tijd. Maar ook voor hen is oorlog dichterbij gekomen, want helaas vandaag de dag zijn er wereldwijd nog steeds heel veel landen met elkaar in conflict.
Het stuk van Fabrice Melquiot maakt dit universele thema op een bijzonder manier zichtbaar en speelbaar en gebruikt juist jongeren om het verhaal te vertellen.
Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 36.5 miljoen kinderen en jongeren op de vlucht voor oorlog, conflicten of ander geweld.
De muziek wordt gecomponeerd voor deze voorstelling door Maarten van Den Bosch. Hij zet de teksten om in muzikale verhalen. In de zang worden de spelers bijgestaan door Sophie de Ruijter. Beide hebben eerder met Anneke Schröder gewerkt. Nieuw is beeldend kunstenaar Teun Op ’t Hoog, hij laat zich tijdens de voorstelling inspireren door de teksten. Iedere keer gaat dit in ander werk resulteren. Een uitdaging, verrassing en nieuwe dimensie in de voorstelling.